tiistai 12. maaliskuuta 2019

Arkisia juttuja


Pala historiaa Renfrewn keskustassa



Hei taasen. Aattelin kirjoittaa muutamia juttuja täkäläisistä arkisista jutuista, nyt kun on vähän asettunut aloilleen ja kolme vuotta täkäläistä eloa on täynnä. Aihe on sopiva siinäkin mielessä, että oma elo on ollut sitä arkea kaikessa muodoissaan tässä viime ajat. Mutta asiaan..

TV mainokset
Pieni lupaus keväästä..
Olen päässyt nyt vihdoin täkäläisen tv tarjonnan piiriin, kun vihdoin asun asunnossa jossa on normaali ja ennen kaikkea toimiva tv antenni. Ohjelma tarjonta itsessään ei ole kovinkaan kummoista; paljon vanhoja sarjoja ja uusintoja sekä samoja ohjelmia monelta eri kanavalta. Joten ohjelmat itsessään ei juuri kiinnosta, mutta mainokset sen sijaan on mielenkiintoisia. Päiväaikaan mainokset on selkeästi suunnattu vähän vanhemmalle väestölle; todella paljon mainoksia vakuutuksista kuoleman varalle - eri yhtiöt kilpaa vakuuttavat oman yhtiön olevan paras mahdollinen valinta suojaamaan jälkeen jääviä hautajaiskulujen kanssa jne. Iltapäivästä siirrytään kärsiviin eläimiin ja lapsiin, kaikkia houkutellaan pienellä kuukausi maksulla suojelemaan kissoja, koiria, elefantteja, tiikereitä, sotien lapsia jne jne. Alkuillasta ruudulla pyörii eri matkafirmojen mainokset, maksullisten tv-kanavien mainokset sekä eri netti/puhelin yhtiöiden mainokset. Tähän kohti pitää sanoa, että Disneyland Paris:lla on sydäntä särkevän ihana mainos. Klikatkaa ja katsokaa itse.  Koskahan pääsisi taas itse Pariisiin... :D Illasta sitten mainostellaan ruokaa, siivousvälineitä ym arkisia juttuja. Ero suomen mainoksiin lienee siinä, että markettien sijasta tuotteet mainostavat itse itseään mainiten mistä tuotteita saa. Mitään Citymarketin banaanit .99 kilo mainoksia ei ole olemassa.

Kotiinkuljetukset
Täältä saa lähes mitä vain kotiinkuljetuksella. Kaikki ruokakaupat tarjoaa kotiinkuljetusta, mikä on ainakin näin autottomalle ihmiselle välillä todella kiva juttu. Kuljetusten hintakaan ei hirveästi haittaa, esim Tesco (paikallinen cittari) tarjoaa kotiin kuljetuksen 2-6 punnalla, riippuen mihin aikaan päivästä haluaa tavarat kotiinsa.  Ei huono, etenkään kun asuu ylimmässä kerroksessa ilman hissiä :D Itse käytän tätä ruokakaupan kotiinkuljetusta kun on aika täyttää kaapit isommin, täydennys ostokset sentään vaivaudun kantamaan ihan itse.

Julkinen liikenne
Ihana nähdä vähän väriä talven jäljiltä..
Joka toimii hyvin. Ainakin näillä seuduilla missä itse olen. Bussiyhtiöt tarjoaa monipuolisia lippuvaihtoehtoja aina kertalipusta kk korttiin jonne voi ladata pidemmän aikajakson matkat. Bussilinjat on siinä mielessä hyvin suunniteltuja, että niitä voi vaihtaa kohtuu näppärästi eri pisteiltä, esim sairaaloilta, ostoskeskuksilta jne. Junilla pääsee myös näppärästi paikasta toiseen, jos sattuu asumaan jonkun pysäkin läheisyydessä. Glasgown city alueella toimii myös metro, joka on varsin näpsä systeemi. Sääli, että asun itse sen toimintasäteen ulkopuolella. Parasta julkisessa liikenteessä on sen helppous ja se, että maksun voi suorittaa etäluettavalla kortilla. Busseista ei saa rahaa takaisin, joten jos aikoo maksaa käteisellä on syytä varautua tasarahaan. Itse käytän lähinnä bussia, sillä lähin juna-asema on Paisleyssä. Pääsen näppärästi bussilla töihin, ja lähes kaikkialle muuallekin missä normitilanteissa liikun.

Kaasu/sähkö
Kävin taas kuun alussa lataamassa pre-paid kaasu- ja sähkökorttini. Vielä kolmen vuoden jälkeenkin tämä huvittaa jostain syystä minua suuresti. Ensimmäisessä asunnossani Dundeessa oli kaasulämmitys kk laskulla ja pre-paid sähkö, toisessa asunnossani myös lämmitys oli sähköllä ja tässä nykyisessä on sitten sekä sähkö, että lämmitys pre-paidilla. Pelkän sähkön varassa eläminen on äärimmäisen kallista täällä ja yksi kriteereistäni asunnon haussa olikin ehdoton kaasulämmitys. Maan tavoista poiketen minä en lämmityksessä pihistele, pidän kuivasta ja lämpimästä kodista. Sitä paitsi kissojen korvat jäätyy niin helposti ;) Eri palvelun tuottajia on runsaasti ja myös kadulla kävellessä voit törmätä eri yhtiöiden energiamyyjiin. Nykyisen firmani hinnoilla mulla menee about 10 puntaa viikossa lämmitykseen ja 15 puntaa kuussa sähköön. Kesäaikaan on tietty sit eri kun ei tarvitse pitää lämpöjä päällä. Pidän nykyistä hintaa ihan kohtuullisena, etenkin kun edellisessä asunnossa meni helposti yli 150 puntaa kuussa sähkölaskuun. Vuokran antajani ilmoitti juuri että vuosittainen kaasuboilerin tarkistus on ajankohtainen. Tarkistaja tulee loppukuusta katsomaan, että boileri on kunnossa ja tarkistaa samalla myös hälyttimet, jotka ilmoittavat kaasuvuodosta. Kissoille on luvassa siis kuumottavia hetkiä, sillä hälyttimen ääni on karmaiseva. Olen silti iloinen, että asiaa valvotaan. On vieläkin hieman kuumottavaa, että alle metrin päässä sängystä on elävää liekkiä pitävä laite, joka halutessaan posauttaa meikäläisen taivaan tuuliin.. Toivotaan, että ei mutta onhan näitä sattunut.
Viimeiset Sukka-Finlandia sukat




Tässäpä lienee nämä arkiset tietoiskut tällä kertaa. En tiedä oliko näissä nyt mitään kiinnostavaa luettavaa kenellekään, mutta tulipahan nyt kerrottua. Täällä kevät on vähän odotuksella nyt, viimeaikoina on satanut paljon ja tuuli ottaa kunnon kierroksia. Ompa onni, että tässä asunnossa on tuplalasit ja mulla on paljon villasukkia :D

Ollaan kuulolla!


1 kommentti:

  1. Mukavaa kevään jatkoa saarivaltioon. Täällä seurataan pääministeri Terasa Mayn kujanjuoksua.Teillä on sentään poliittinen hallitus siellä, meillä on toimitusministeriö enää... Kesälomat anoin juuri, mökkeilyä tiedossa. Eläke häämöttää ensi vuona tähän aikaan. t. Jari

    VastaaPoista