tiistai 28. helmikuuta 2017

Ensimmäinen vuosi takana


Tänään on ensimmäinen vuosi täynnä. No ei virallisesti, mutta en jaksa odottaa seuraavaa karkauspäivää juhliakseni virallista vuosi päivää :D Vuosi on ollut tosi lyhyt, hämmentävää miten nopsaan aika kuluu kun on uutta ja jännittävää ihmeteltävää. Ja kaikesta siitä uudesta huolimatta, elämä on ollut hyvin pitkälti sitä arkea. Töissä täytyy käydä ja kotia siivota ihan yhtälailla täälläkin (valitettavasti :D )

Toivottavasti kukaan ei odota mitään kovin syväluotaavaa tekstiä siitä, mitä tämä vuosi on opettanut, sillä ihan oikeasti tuntuu ihan just samalta minältä ko aina ennenkin. Jos nyt jotain pitää sanoa niin sanoisin, että vuosi on vahvistanut sen, että oli hyvä päätös lähteä. Kun päällimmäisenä on tunne siitä, että on ihan "normaalia" olla täällä - ei erikoista, ihmeellistä tai mitään muutakaan vaan normaalia, niin eikös se ole ihan hyvä juttu. Kävin tammikuussa kääntymässä Suomessa. Oli ihana nähdä perhettä ja ystäviä, viettää aikaa tutuissa kuvioissa tuttujen ihmisten kesken. Päällimmäiseksi jäi kuitenkin tunne, että oma paikka ei ole enää (tai ainakaan tällä hetkellä) Suomessa. Ihanan loman päätteeksi oli hyvä palata kotiin, tänne Dundeehen, Siirin ja Juuson luokse. Vuosi on lyhyt aika sanoa mitään tulevaisuudesta, mutta toistaiseksi on hyvä näin.

Tämä vuosi on ollut kuitenkin kovin opettavainen, lähinnä sen suhteen, että asioita voi tehdä todellakin kovin monella tavalla ja silti tulla toimeen. Täällä on nähnyt moneen otteeseen, että vaikka asiat voisi tehdä helpomminkin, on syystä tai toisesta valittu melkoisen vaikea lähestymistapa asioihin :) Toisaalta jotkut asiat täällä otetaan paljon rennommin ja jokaisesta asiasta ei nouse päätähuimaavaa kohua. Haluatte ehdkä jotain simerkkejä??

Ihmiset. Täällä tuntuu, että ihmiset on rennompia. Jokainen pukeutuu, meikkaa, laittaa hiukset vapaasti just silleen ko itsestä hyvältä tuntuu, eikä se aiheuta toisissa mitään reaktiota (paitsi ehkä yhdessä suomalaisessa joka koittaa olla ällistelemättä näkyvästi). Samassa linja-autossa kulkee porukkaa shortsit ja gollegepaita päällä ja toisella samaanaikaan toppatakki ja pipo päällä oli vuoden aika mikä hyvänsä. Sovin siis aina joukkoon :D Tämmöistä kovin vahvalla maalaisjärjellä varustettua ihmistä välillä ahdistaa kun jollain on pipo, toppatakki, legginssit ja remmikorkkarit varusteena kun lämpöasteita on kuusi ja vettä tulee vaakatasossa - mutta kuten sanottu, mitäpä se mulle kuuluu. Pyörittelen sisäisiä silmiäni kulmakarvat kaakossa ja leikin, etten nähnyt mitään :D Rennon olemisen kolikon toinen puoli on välinpitämättömyys, ketään ei tunnu kiinnostavan että yhdeltä yöllä jotain saattaa häiritä jos rappukäytävässä huudetaan kurkkusuorana tai että kaupungilla/bussissa/ missä vaan joku muukin saattaa kuulla kun huudat korttelin toisesta päässä olevalle kaverille et unohdit kalsaris kotiin.. Ketään ei tunnu myöskään ahdistavan, että kadun vierustat tai pihat lojuu täynnä roskia.. kierrättämisestä en jaksa edes aloittaa. Asenteista kertonee sekin, että koirankakka roskiksia on joka kulmalla, mut yleisiä roskiksia vain kaupungin keskustassa tai kauppojen edustalla, kävelyreiteillä ei missään...Luokkajako on myös hyvin ilmeinen, jo pelkästään ihmisten tyyli puhua paljastaa mistä tullaan - ja sekin on kaikille ok. Mutta ihmiset on täälläkin ihmisiä, skaala on värikkäämpi kuin Suomen katukuvassa, mutta ihmisiä yhtäkaikki.

Viralliset asiat. Suomessa tottui siihen, että kaiken voit hoitaa kätevästi ja nopeasti netissä. No täällä löydät melko kätevästi ja nopeasti netistä sen puhelinnumeron mihin voit soittaa jos tarviit apua.. Mulla hajosi mun prepaid sähkötikku tässä taannoin ja menin sit firman sivuille että voisin tilata uuden. No kävi ilmi, et netistä ei sitä saa tehtyä mutta kun soitin netistä löytämääni numeroon, sieltä vastasi setä, joka vuorostaan soitti lähimpään latauspisteeseen (eli lähikauppaan) et onko niillä tikkuja ja ilmoitti sit mulle koodin jolla voin hakea uuden tikun lähikaupasta. Luonnollisesti koodi on voimassa vain tunnin - arvatkaapa tuliko hätä pukea vaatteet ja kipittää kauppaan :D Sama kuvio on on lähes kaikissa asioissa, netistä saat puhelinnumeron ja osoitteen, mutta hoitaaksesi asian pitää käydä tai soittaa. Huoh. Sen sijaan laskujen maksu on todella helppoa. Kaikki kuukausittaiset laskut saat halutessasi suoraveloitukselle, mikä on myös halvin tapa hoitaa asiat, ja muut laskut hoituu yhtänäppärästi nettipankissa kuin suomessakin tai sitten ihan korttimaksulla netissä. Täällä ei myöskään ole sellaista sosiaalitunnus järjestelmää kuin suomessa, joten hoitaaksesi virallisia asioita tarvitset lähes aina passin ja todisteen osoitteestasi joka luonnollisesti voi olla vain virallinen lasku kunnallisverosta tai sähkö/kaasulaskusta ja sitten kun kuulut niihin, joilla on kaikki laskut sähköisenä niin... Jep jep.

Netistä puheen ollen, täällä puhelinliittymissä on aina rajallinen netti, mutta pienelläkin sopparilla pärjää pitkälle sillä lähes kaikkialta (bussit, pubit, ravintolat, junat jne) löytyy ilmainen wifi, joka suurimmassa osasta paikoista jopa toimii.

Pre-paid sähkö, söpöä :D
Kämpät tosiaan lämpiää joko kaasulla tai sähköllä. Itsellä on kombinaatio kaasulämmitys ja prepaid sähkö. Ekat puolivuotta huvitti joka kerta kun nappasin tikun kaapista ja kipitin kauppaan "20 puntaa kiitos" ja tikku takaisin kaappiin 20 punnan latauksella, jolla meikäläisen kulutuksella pärjää sen kuukauden mainiosti. Kaasulasku talvikaudella on ollut n. 80/3kk, kesäaikaan n. 50puntaa/3kk. Joten ei mitenkään mahdoton kuluerä. Kämpistä puheenollen, jokaisessa pistorasiassa on on/off nappi joten virta ei kulje jos ei muista kääntää nappia.. Myöskään suihkuun on turha yrittää, ellei muista pistää napista sähkösuihkua päälle. En kerro kuinka monta kertaa oon seissy ammeessa ihmettelemässä miksi vettä ei tule :D

Terveydenhuolto toimii pitkälle samalla tavalla kuin Suomessakin. Yksityisiä toimijoita löytyy, mutta isoimmat operaatiot ja hoidot hoidetaan kuitenkin julkisen terveydenhuollon kautta. Ne joilla on vakuutus, hyödyntää yksityisiä ja me muut sitten julkista. Lääkkeet on ilmaisia, en tiedä onko jotain poikkeuksia, mutta ainakin kaikki mitä itse käytän ovat olleet ilmaisia. Säästäminen näkyy täälläkin, terveysasemien on vaikea löytää lääkäreitä ja sairaalat kärsii henkilöstö vajeesta, mutta voin näitä käsitellä vaikka seuraavassa postauksessa enemmän kun ajattelin kertoa omasta duunista vähän laajemmin ensi kerralla.

Vuosi on ollut riittävän pitkä aika sopeutua asioihin siinä määrin, että en nyt suoraan keksi mitä muuta olis selkeästi erilaista täällä.. Kysykää ihmeessä jos tulee jotain mieleen.

Täällä on upea auringon paiste ja kevät alkaa pikkuhiljaa olla käsillä. Krookukset kukkii jo melkomukavasti ja uskon, että muutaman viikon päästä näkyy jo narsissejakin. Itselle kevät on jälleen pienen muutoksen paikka. Sain lauantaina ilmoituksen ( niin joo, posti kulkee ma- la normisti), että mun kämppä menee myyntiin et terve vaan. 2 kk aikaa muuttaa kamat muualle. Joten koska tänään on vapaa niin ajattelin kaivaa banaanilaatikot sängyn alta (kätevä minä, säästin ne viime muutosta) ja alan pakata vähinten tarpeelliset kamat jo pois. Illlalla menen katsomaan yhtä kämppä ehdokasta - pitäkää peukkuja :)

Terveisiä kaikille ja ihanaa kevättä!


Nää kaksi kuvaa on tammikuulta..
ihan käsittämätöntä vieläkin :D

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa lukea näitä sun juttuja! Kivaa kevättä ja onnea muuttoon Päwe!

    VastaaPoista
  2. Kiitsa, kiva että jaksat lukea 😊

    VastaaPoista