tiistai 28. toukokuuta 2019

Juurihoitoa, aprikooseja ja muuttosuunnnitelmia

Hei taasen.

Tein alkukuusta tiukan päätöksen hoitaa erään hyvin pitkään mielessä olleen asian kuntoon. Nimittäin hammaslääkäriin menemisen. Ennen muuttoani Skotlantiin kävin hyvin tiiviisti hammaslääkärillä hoidattamassa purukalustoani kuntoon. En ole ollut ihan parhaimmassa jonossa kun laadukkaita hampaita jaettiin, joten säännölliset käynnit on olleet melko tarpeelliset koko elämäni ajan. Suomessa hammaslääkärini ei ottanut ihan hirveän hyvällä muuttoaikeitani ja onnistui pelottelemaan minut sydänjuuria myöten täkäläisen hoidon tasosta ja niimpä säännöllinen hampilääkärillä vierailu jäi muistoksi vain kun muutin tänne.

Kunnes nyt, menin reippaasti sydän kurkussa varamaan itselleni ajan läheiselle praktiikalle peläten pahinta. Röntgen kuvat kertoivat yhden juurihoidon tarpeen ja pari pienempää paikkausta - hyvin minimaaliset vahingot siis näin kolmen vuoden tauon jäljiltä. Ja kun ensimmäinen käynti oli tehty, oli melkoisen kivutonta varata seuraava aika. Sanoin tohtorille suoraan, että ilman puudutusta on turha kuvitella pääsevänsä lähellekkään meikäläisen kalustoa, joten seuraavalla kerralla sainkin heti kunnollisen puudutuksen ja mukavan turina tuokion puudutuksen vaikutusta odotellessa. Aloitimme siis suoraan juurihoidosta, koska se lienee akuutein tarve. Hoito sujui nopsasti ja ennen kuin tajusinkaan olin väliaikainen paikka suussani ovesta ulkona. Seuraavaa kertaa odotellessa. 

Yllättäen seuraava kerta oli heti seuraavana päivänä, sillä onnistuin syömään osan väliaikaisesta paikastani heti samana iltana.. No lisätäyttteen haku oli onneksi hyvin pikainen juttu ja ehkä nyt selviän seuraavaan kertaan asti. Hammaslääkärin huone ei muuten ihan hirveästi poikennut kotimaan vastaavasta. Sain jo arvion loppulaskustakin mikä siis käsittää rtg-kuvat, juurihoidon, ne pari muuta paikkaa ja posliinipaikat ja kaikki muut kulut. Amalgaamipaikat on täällä vielä todellisuutta ja valitsemalla "valkoiset" paikat valitsin myös hintaa about puolet lisää. Siitä huolimatta hieman päälle 300 puntaa tuntuu ihan kohtuulliselta hinnalta kun Suomessa yksityisellä maksoin melkein poikkeuksetta yli 150 euroa per kerta..

Edullista täällä on myös tuoreet hedelmät ja marjat. Olen ihan onneni kukkuloilla kun kauppoihin on taas ilmestyneet tuoreet aprikoosit. Maistoin tuoreita aprikooseja ensimäistä kertaa elämässäni vasta muutettuani tänne. Suomessa olin syönyt vain kuivattuja sellaisia, enkä ollut ihan hirveän vakuuttunut, että niiden maku olisi mun juttu. Mutta nää tuoreet!! Siis niin parhautta ikinä! Jopa Siiri-kissa rakastaa tuoreita aprikooseja. Se tosin syö myös vadelmia, mansikoita ja persikoita joten sinänsä ei yllätys. Rasiallinen (about 300g) aprikooseja maksaa 0.95puntaa (about 1.10e) joten niitä tulee ostettua ja syötyä kyllä aika tiheään. Aprikoosit on ainakin vielä espanjalaisia, en tiedä kasvatetaanko niitä paikallisesti laisinkaan. Täältähän saa pensasmustikkaa ja vadelmia tuoreena ympäri vuoden, joten ne on ihan vakiotavaraa mun ostoslistalla. Myös mansikoita saa ympäri vuoden, mutta niissä on selkeästi parempi maku näin kesäaikaan kuin talvella joten niitä ostan lähinnä kesäisin. Keittiössä odottaa myös hunajameloni, josta maksoin tasan punnan paikalliselle vihannesmyyjälle. Tuoreita kasviksia on täällä tosi kivasti tarjolla ympäri vuoden ja hinnat on onneksi kovin maltilliset, joten yritän kovasti aina suosia tuoreita vaihtoehtoja sen kerran kun innostun kotona kokkaamaan. Saisin innostua paljon enemmän se on pakko myöntää.

Toivon, että uusi keittiö innostaisi kotona kokkailuun entistä enemmän. Facebookissa olevat tutut jo varmasti huomasikin, että olen taas vaihteeksi muuttamassa. Nykyinen asunto oli pikkuisen sellainen "otan kun en muuta löydä/saa" vaihtoehto kun piti päästä muuttamaan tänne länsirannikolle ja hieman meinasi aikataulut puskea päälle. Asunto on ihan ok, mutta siinä on koko ajan ollut pientä väliaikaisuuden tuntua ja valitettavasti naapurit on kovasti löysemmällä elämän asenteella ja etiikalla liikkeellä kuin meikäläinen, joten päätin alkaa katsella uutta kotia.

Uusi koti löytyikin yllättävän läheltä, lähes samalta kadulta ja huomattavasti nopeammin kuin olin ajatellut. Olen maksanut alustavan varausmaksun asunnosta, mutta tällä hetkellä vuokravälitys firma tarkistaa mun referencejä ( mitä nää on suomeksi? suosituksia??) ja siinä voi kestää useamman arkipäivän ajan, sillä edelleen pelataan papereilla niiden skannaamisilla. Täällä tosiaan vuokralaiselta tarkistetaan suositukset (?) niin edelliseltä vuokran antajalta kuin työnantajaltakin, mitä en muista, että Suomessa tapahtuisi. Jokatapauksessa asia on siis vielä vaiheessa ja vähän epävarmakin ennen kuin koko varausmaksu on maksettu, joten ihan vielä ei hirveästi ole pakattu tai tehty aikatauluja alustavia mietintöjä enempää. Toivon, että asia selviää tällä viikolla ja pääsen vielä kesäkuun aikana uuteen kotiin.

Siitäpä sitten ensi kerralla :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti