tiistai 13. heinäkuuta 2021

Lomalle pohjoiseen

Noniin, sieltä se loma sitten vihdoin ja viimein ilmaantui. Valitettavasti kävi niin, että täkäläisistä matkustusrajoituksista johtuen loma Suomessa lykkääntyi hamaan tulevaisuuteen. Aloin tuossa viimekuun aikana miettiä, mitä ohjelmaa järjestän sen tilalle, sillä en halunnut viettää koko lomaa kotona sohvan kulmassa nököttäen. Yksi mun tämän maan matkailutoiveista on aina ollut North Coast 500, mikä on ikään kuin Skotlannin versio jenkkien route 66:a eli ei mitään sinne päinkään. NC500 on 2017 lanseerattu käsite parantamaan pohjoisen Skotlannin matkailua, se ei siis ole mikään yksittäinen tie vaan useampi erillinen tie, jotka kiertää Skotlannin pohjoisimman kolkan rantoja pitkin. Nykyään reitti on jo niin suosittu, että paikalliset alkaa turhautua valtaviin turistimassoihin ja heidän jättämiin tuhoihin - joten sinne siis minäkin! Tottakai!!
Ja tuumasta toimeen, ensin vähän majapaikkaa etsimään. Matkailupuolen ihmiset opastaa netissä varaamaan paikat vähintään 3kk ennen sillä ruuhkakuukausina majapaikat menee äkkiä. No minä reippaana varasin 3 viikkoa ennen ja hyvin löytyi majapaikkaa kun ei ollut ihan niin hirmuisen tarkkaa missä sitä nukkuu. Ne samaiset matkailualan ihmiset ohjeistaa myöskin käyttämään vähintään 5päivää reitin ajamiseen sillä nähtävää ja tehtävää riittää. Noh, erinäisistä syistä minä päädyin siihen, että 3 päivää on ihan hyvä :D Käydään nyt ensin katsomassa ja tullaan sit takaisin jos siltä tuntuu paremmalla ajalla. Ja sitten tänään aamulla yhdeksän aikaan starttasin auton ja eikun baanalle. Reilut neljä tuntia myöhemmin tömäytin takamukseni Fortrosessa sijaitsevan Chanonry Pointin majakan edessä olevalle rantsulle. Ei huono.
Kyseinen paikka on kuulemma yksi parhaista paikoista bongailla delfiinejä maalta käsin, koska niillä on tapana tulla ruokailemaan nousuveden myötä tuohon lahdelmaan. Tänään kaikki delfiinit oli menneet lomalle joten heitä ei nyt näkynyt. Eipä siinä, menomatkalla silmään otti Fortrosen keskustassa oleva katetdraalin jämä, joten aattelin että tsekkaan sen paluumatkalla. Ja olihan se ihan katsomisen arvoinen.
Siinä on kohtuu vanhaa kattorakennelmaa, kyseinen maja valmistui joskus 1200-luvun loppupuolella.. Kun tupa oli tarkastettu alkoi olo olla sellainen, että suuntima kohti ensimmäistä majapaikkaa oli ajan kohtainen. Matkalla oli pakko pyssätä ottaa nuo peltokuvat kun niinpal vihreää ja keltaista oli maisemassa, että ihan silmiin sattui- hyvällä tavalla. Ensimmäinen yöpaikka on aika lailla pois reitiltä eli Nairn:ssa, joka on siis aivan eri suunnassa kuin loppureitti, mutta haitanneeko tuo. Olin varannut huoneen pienestä italialaisesta hotellista, jonne suuntasin viemään tavarat ja vetämään hieman henkeä. Hotellin alakerrassa on pieni italialainen (ylläri!) ravintola, jonne sovin illallisajan puoli 8 paikkeille. Mulle jäi sellainen parituntinen aikaa, joten läksin käymään rannalla ja katsomassa vähän keskustaa. Ja voi veljet mikä ranta!! Kilometritolkulla oikeaa vaaleaa hiekkarantaa! Tietenkin, koska oli ilta, oli laskuvesi aika ja sitä hiekkaa sit kulkaa riitti. Niin oli pakko mennä pistämään omatkin töppöset sinne ihan veteen asti. Rannasta kävelin joen vartta pitkin takaisin hotellille. Illalliseksi oli liian hyvää lohipastaa, josta ei onneksi ole todisteita sillä söin kaiken.
Että sellainen ensimmäinen reissupäivä! Huomista innolla odottaen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti