tiistai 9. elokuuta 2016

Sananen Dundeesta


Dundee on Skotlannin neljänneksi suurin kaupunki ja mainostaa kaupungin kotisivuilla iloisesti olevansa Skotlannin aurinkoisin kaupunki. Paikalliset ei ilmeisesti juurikaan allekirjoita tätä lausetta sillä, he toteavat, että täällä sataa kolmesti päivässä 20min ja muualla sataa neljästi päivässä 15min.. No oli aurinkoisin tai ei, mutta kyllä täälläkin on niitä sateettomia päiviä - jopa melko useinkin.

Dundee on jättänyt jälkensä historiaan valmistamalla Antarktiksella menehtyneen, täällä päin ilmeisen tunnetun tutkimusmatkailijan Robert Falcon Scottin aluksen RSS Discoveryn. Moisesta tapahtumasta johtuen Dundee tunnetaan myös nimellä City of Discovery. Ehkä hiukkasen mahtipontista, mutta jostain ne pisteet on kotiin vedettävä. Kuuluisia juttuja täällä ovat myös nuo kuvassa näkyvät Tay Riverin yli menevät sillat. Oikean puoleinen rautatiesilta on yli 3km pitkä. Yllättäen alkuperäinen silta otti ja romahti joskus 1880 tienoilla oltuaan pystyssä vajaan vuoden. Luonnollisesti sillalla sattui olemaan täydessä lastissa juna ja kaikki mukana olleet yllättäen menehtyivät.. Joten ehkä se historiasta ja sen hienouksista.. :D (saako blogiin laittaa hymynaamoja?? mut mistä te tiedätte milloin yritän olla hauska, jos niitä ei saa laittaa?? )

Kuten sanottu, Dundee siis sijaitsee Tay Riverin rannalla, noin puolentoista tunnin matkan päässä Edinburghista. Täällä on reipas 152 000 asukasta, elikkä hivenen vähemmän kuin esimerkiksi Turussa. Dundee on aktiivinen yliopisto kaupunki, täällä on kaksi yliopistoa, joista toinen keskittyy luonnontieteisiin ja toinen teknologiaan ja pelien kehittämiseen. 
Täällä on myös kaksi enemmän tai vähemmän hyvää jalkapallojoukkuetta, jolla toisella oli jopa Suomalainen valmentaja. Taisi hoitaa hommat kuitenkin kohtuu heikosti, sillä se sai kenkää sopivasti heti sen jälkeen kun saavuin itse tänne. Vältyin siltä ainoalta tekosyyltä, mennä katsomaan moista touhua. Jääkiekkoa sen sijaan ajattelin mennä katsomaan, täällä on sellainenkin joukkue ja kuulemma pelaajia aina Kanadasta asti. Mikäs sen parempaa :D ( ilmeisesti ne varsinaiset tähdet on kuitenkin muodostelma luistelijoita tms)


Kaupunki itsessään on hivenen omituinen sekoitelma viehättävyyttä ja sitten sitä vähemmän viehättävyyttä. Yleisilme on kaukaa katsoen helposti harmaa ja ehkä vähän nuhjuinenkin. Kaupungissa on paljon alueita, joilla talojen kunto on aika karmaiseva ja katukuva rähjäinen. Vastapainoksi löytyy tietysti ne upeat ja näyttävät alueet, joilla talot ja pihan on kuin suoraan sisustuslehdestä. Kuitenkin kaikenkaikkiaan Dundee on ainakin minulle näyttäytynyt aika mukavana, ehkä vähän arkisenakin paikkana, mistä voi löytyä paljon ihania yksityiskohtia. 
Dundeen keskusta rajautuu tavallaan kahden ostoskeskuksen väliin. Uudempi ostoskeskus Overgate pitää sisällään niin Debenhamin, Primarkin kuin Nextinkin sekä lukemattomia muita pieniä ja vähän isompia shoppeja, ruokapaikkoja jne. Toisessa päässä on Wellgate, selkeästi vanhempi ja arkisempi ostari, josta paikalliset käy hakemassa arjen tarvikkeita. Näiden väliin mahtuu sitten sulassa sovussa hienoja vaateliikkeitä, pubeja, erinäköisiä second hand shoppeja, kenkäliikkeitä, Disney kauppa (henk.koht. lemppari!), ravintoloita, katumuusikoita, laitapuolen kulkijoita ja paljon paljon puluja ja lokkeja. Sekä kaikkea muuta.

Parasta on kuitenkin yksityiskohdat. Dundee on täynnä pieniä asioita, joiden huomaaminen ja löytäminen on aina yhtä riemastuttavaa, yllättävää ja joka kerta yhtä mieluista. Keskustaan ja sen lähistölle on ripoteltu hauskoja erilaisia patsaita. Osa on paikallisen sarjakuvapiirtäjän hahmoja, osa liittyy tavalla tai toisella historiaan ( vai miten muuten selitätte, että skottikaupungista löytyy pingviinejä sieltä täältä?? jep, se Antarktis tyyppi ja sen botski..) ja osa patsaista on muuten vaan tavalla tai toisella viehättäviä tai kaupunkiin kuuluvia. Toinen ihana yksityiskohta keskustassa on pienen pieni ja vanha muistohautausmaa. Ja se on kaunis. Muistomerkit on suurin osa menettäneet ajan saatossa nimensä ja muotonsa, osa on melko uusia ja vielä luettavissa. Alueelta löytyy upeita magnolioita, ruusuja, puita, pensaita ja muita kukkasen oloisia juttuja mistä minäkin osaan olla ihastuksissani ( Äiti huom!! :D ) ja poikkeankin siellä lähes joka kerta kun käyn keskustassa. Ihan vaan siksi, että se on siellä.
Jep, nää tyypit vaihtaa vaatteita tilaisuuden mukaan :D

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus ja kunnon tietopaketti, oletpa nähnyt vaivaa! Tutun näköinen marakattikin vilahti kuvissa.. :) Ja tottakai saa käyttää hymiöitä kun tilannes sitä vaatii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni. Ihan ei ole teksti vielä niin jäsenneltyä ja sujuvaa kuin toivoisin, mutta ehkäpä se tästä kun aikansa opettelee :)

      Poista