torstai 4. elokuuta 2016

Odotettua ja vähän odottamatontakin

Olin muuttoa suunnitellessa ehtiny tutustua eri lähteiden kautta elämään skotlannissa ja tiesin varautua siihen, että monet asiat tehdään täällä toisin ja arkiset jutut voi olla haasteellisiakin. Kun on tottunut siihen, että netissä voi hoitaa kaiken mahdollisen on ollut välillä haasteellista sopeutua ajatukseen, että lähes kaikkialle pitää soittaa tai käydä paikanpäällä hoitamassa asia ja netistä ei todellakaan löydä kaikkea tarvitsemaansa..

Myös pankkitilin avaaminen oli asia, mistä tiesin, että se voisi olla joko helppoa tai hankalaa. Koska Skotlannissa ei ole samanlaista henkilörekisterijärjestelmää kuin Suomessa, täällä pankkitilin avaamiseen tarvitaan passin lisäksi todistus osoitteesta ( tähän käy esimerkiksi kaasu tai kuntaverolasku joka on tullut omalla nimellä omaan osoitteeseen). Sitten pankista riippuen voidaan tarvita National Insurance number, työtodistus, vuokrasopimus jne. Omalla kohdallani ensimmäiseen pankkiin mennessä vaikutti, että kaikki muut paperit oli ok, mutta puuttui paperi joka todisti, että olin ottanut tarjotun työn vastaan ( tähän ei siis riittänyt paperi jossa luki, että sain hakemani työn). No minä reippaana kävin pyytämässä moisen paperin ja innolla pankkiin seuraavalla viikolla vain toteamaan, että työnantaja oli kirjoittanut vahingossa sukunimeni väärin (yksi t puuttui) joten paperi ei kelvannutkaan koska nimi ei täsmää passiin..Ja eikun uutta paperia kehiin ja pankkiaika seuraavalle viikolle. No sillä kierroksella kävikin sitten niin, että käsittelijä oli eri ihminen ja yhtäkkiä mun todistukseni osoitteesta olikin epäkelpo ja siihen tarvittaisiin uusi paperi. Tässä vaiheessa olin käyttänyt aikaa pankissa käymiseen erinäisten papereiden kanssa melkein neljäviikkoa saamatta tiliä niin ilmoitin, että ehkä vaan vaihdan pankkia. Ja kävelin viereiseen pankkiin, näytin kaikki mahdolliset paperit mitä mulla oli mukana ja seuraavalla viikolla mulla oli pankkitili auki, HUH. Ois toki pitänyt tajuta vaihtaa pankkia aikaisemmin, mutta ilmeisesti olin varautunut liian hyvin, että asiat voi olla vaikeita, etten tajunnu koittaa helpommalla..Prepaid sähkö oli jotain mihin olin varautunut, mutta siitä huolimatta ensimmäiset kuukaudet suorastaan huvitti kipittää tuon "avaimen" kanssa kauppaan lataamaan siihen seuraavan kuun sähkötarpeet. Kun avain meni rikki, hoitui uuden avaimen hankinta tosi kätevästi ( tai sit vähemmän) soittamalla sähköfirmaan ja valitsemalla ensin numero 1,2 tai 3 asian mukaan ja sit numero 1,2 tai 3 tarkennuksen mukaan ja vielä kerran 1,2 tai 3 ihan siitä syystä, että asiat vaan halutaan tehdä hankalasti.. No ihmisen kun sai langan päähän niin asia hoitui nopeasti ja vaivattomasti "tällä koodilla saat uuden lähiliikkeestäsi se ja se, niin ja koodi on voimassa seuraaavan tunnin". Onneksi oli vapaapäivä..

Se mihin en ollut varautunut, oli vesivahinko keittiön katossa. Olin asunut tässä ehkä parisen kuukautta kun huomasin, että keittiön lampusta tiputtaa vettä. Otin hetiyhteyttä vuokranantajaani, joka lupasi ottaa välittömästi yhteyttä yläkerran asunnon omistajaan. No veden tippuminen lakkasi ja aattelin, että no kävipä helposti. No pari viikkoa myöhemmin vettä alkoi tulla uudelleen, välillä oli taukoja ettei vettä tullut, mutta aina alkoi uudelleen. Ja joka kerta minä soittamaan vuokranantajalle et tehkää nyt ihmeessä jotain.. No sitten koitti se päivä kun olin yövuoron jälkeen nukkumassa ja heräsin kattilan kilahdukseen keittiössä ja luulin sen olevan Juuso, sillä se tykkää leikkiä tiskialtaassa. Käänsin siis kylkeä ja jatkoin unia, kunnes kuului niin iso kilahdus, että oli pakko nousta katsomaan mitä hemmettiä se katti oikeen touhuaa. Paitsi, että huomasin molempien kissojen olevan sängyssä silmät lautasena...Eli kävi niinku pelkäsin, katto tuli alas. Yläkuvassa on ensimmäinen romahdus ja vieressä kuva kun katto sitten tuli kokonaan alas ja jäljet on jo siivottu pois. Juuso nautiskelee ylänäkymistä vaikka mulle ois kyllä kelvannut jos se ois jättäny sinne menemättä.. 

No luonnollisesti sattui olemaan täkäläinen Bank Holiday eli pyhäpäivä joten ketään ei saanut kiinni sinä päivänä kun katto tipahti. Seuraavana päivänä alkoi tapahtua ja täällä ravasi setiä milloin mistäkin virastosta ja toimistosta. Katto ja lopulta myös keittiön seinä avattiin paremmin ja keittiöön tuotiin kesäkuun ajaksi kosteuden poistaja ( jep, siis se normilaite millä voi poistaa ihan muuten vaan liiallista kosteutta kotoa, ei siis mikään teollisuuslaite) ja sitten seinä ja katto pistettiin kiinni, pakkelit ja maalit päälle ja hyvä tuli. Ihan kevyesti sanoin remonttireiskalle et tokkopa kaikki välit ihan kuivaksi ehti tulla, mutta pappa totesi tehneensä näitä remontteja yli 30vuotta ja aina on hyvä tullu. Ni mitäpä siihen sit sanomaan. Hyvä se sit on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti