sunnuntai 28. elokuuta 2016

Blair Atholl ja hevostapahtuma

Alkavan loman kunniaksi olin päättänyt tehdä päiväreissun Blair Atholliin jossa järjestettiin tällä viikolla nelipäiväinen iso hevostapahtuma. Tein siis itsellni eväät matkaan ja hyppäsin taas junaan ja eikun menoksi.

Blair Atholl on äärettömän suloinen miniatyyri kylä Perthshiren alueella, vajaan parin tunnin matkan päässä Dundeesta pohjoiseen. Kun astuin junasta ulos pienelle juna-asemalle, missä kyltti ensimmäisenä ilmoitti, että tällä asemalla ei ole palvelua - osta lippusi junasta, sisäinen minäni huokasi syvään Aaaawww ja rakastui välittömästi maisemiin. Blair Atholl on rakentunut Grampiavuorten keskellä sijaitsevaan tasaiseen alueeseen mihin nimi Blair, kenttä, viittaa. Kylässä ei suoraansanottuna ollut mitään muuta kuin suora tie, se juna-asema, hotelli ja sen yhteydessä oleva ravintola sekä piskuinen pubi -tietenkin. No google kertoi, että sieltä olisi löytynyt myös mylly ja sen yhteydessä oleva museo, mutta se ei näkynyt siihen osaan tietä mitä itse kuljin :) 

 Kylän raitti. Kuvassa vasemmalla oleva rakennus oli ilmeisesti jonkin asteinen kunnantalo tms, sen jälkeen löytyi se hotelli ja sen takaa juna-asema. Pari lahjatavara myymälää oli myös nähtävissä ja sitten kylä jo loppuikin... Söpöä vai mitä :)
 Juna-asema ja sitä kuuluisaa lähdön tunnelmaa . En tiedä miksi nämä ylipienet ja historiaa tirisevät paikat niin kovasti vetoaa muhun, näitä kun näkee niin sydän on aina ihan syrjällään <3Sisäistä tehosairaanhoitajaa minussa lämmitti kovasti löytää tämä aparaatti keskeltä ei mitään. Hienoa, että tärkeät asiat pidetään kunnossa, vaikka ollaan syrjässä.

Maallikoille tiedoksi, että kuvassa siis defibrillaattori - tällä voi jysäyttää sydämen käyntiin jos tarvis ja olosuhteet on oikeat. 

Mutta vaikka kylä on piskuinen kuin mikä, se ei tarkoita, etteikö sieltä löytyisi jotain isosti tunnettua. Ja koska maa sattuu olemaan Skotlanti, se isosti tunnettu juttu on tietysti linna ja sen moninaiset puistot. Blair Castle on toiminut herttuiden ja Athollin jaarlien kotina 1269 lähtien ja on ainut linna jolla on ollut yksityinen armeija vuodesta 1778 lähtien. Tällä hetkellä armeija "Atholl Highlanders" on parikymmenhenkinen ja muodostaa samalla linnan miespuolisen henkilökunnan. Linna on nykyään museo ja poikkeuksellisesti sen jokaista huonetta voi kuvata vapaasti. Koska linna oli osittain saneerauksen vuoksi huputettuna ja päivän teema oli hevoset, en tällä kertaa poikennut katsomaan sisätiloja, mitkä kuulemma on täynnä kaikenlaisia muistoesineitä ja skottihistoriaa.


Linnan alueeseen kuuluu siis laajat nurmikentät ja puistoalueet, jotka toimivat vuosittain erilaisten tapahtumien kuten skottien partio Jamboretten ja erilaisten hevostapahtumien areenana - mistä päästäänkin itse asiaan, eli hevosia, hevosia ja vielä vähän hevosia ( jos ei kiinnosta niin loppu kannattaa jättää lukematta :D )

Kyseessä oli siis kansainvälinen FEI:n alainen tapahtuma jossa kisattiin kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa sekä kenttäratsastuksessa. Näiden kilpailujen ulkopuolista tapahtumaa oli myös poniluokista aina erilaisiin näytösratsastuksiin jne. Tapahtumaa on järjestetty Blair Athollissa vuodesta 1989 eli perinteet on erittäin vahvat. Ja mikäpä siinä järjestäessä, sillä puitteet on ihan älyttömän upeat. Tämä suomalaisesta pikkukylästä kotoisin oleva wannabehevostyttö oli kyllä kaiken keskellä silmät sikkaralla ja suu ammollaan, niin valtavasti paikalla oli osaanottajia, katsojia, näytteillelaittajia ja koiria - jokapaikassa oli koiria. Kuten jo aiemmin kerroin aluetta reunustaa vuoret jonka syliin alueen nurmitasanteet jäävät. Este- ja koululuokat oli järjestetty omille alueilleen, joita erilaisten näytteilleasettajien telttat reunustivat. Luojan kiitos mulla ei oo enää hevosta, sillä kaikkea mahdollista oli kyllä kaupan mutta tällä kertaa ohitin teltat kohtuu ylimalkaisella vilkaisulla. Kenttäkisat oli jaettu kolmeen erilaiseen vaativuusluokkaan ja niiden verkka-alue ja lähtö/maalialue löytyi nurmikenttien laitamilta. Radat kiersivät nurmikentää ristiin rastiin nousten välillä kukkuloiden päällä sijaitseville nurmikentille/metsäalueille. Ihmiselle jonka ainut kosketus kenttäkisoihin on Ypäjä, nämä puitteet oli jotain niiin ihmeellistä, että aluetta ympäri tarpoessa tuli lähinnä miettineeksi, että voi kun kaikki hevosia harrastavat/ työkseen tekevät ystäväni olisivat olleet kanssani - miten ihana olisi ollut jakaa se kaikki mitä näin. Seuraavaksi lähinnä kuvasaastetta päivältä, kumpa olisitte kaikki olleet mukana, kokemisen arvoinen juttu!
Tervetuloa alueellekenttäkisa-alue häämöttää..


maisemat ne maisemat..tässä yksi osa ylempänä olleista kenttäradan osistaSiihen on syynsä miksi minusta ei tullut eikä tule kenttäratsastajaa :D
" tässäpä kiva tukki, kivi, seinä.. hypätään yli"Nää oli jotain sivurekvisiittaa, eivät osallistuneet kisaan..Tätä en tiennyt, mutta onneksi mulla on viisaita tuttuja.

Kenttäkisoissa hevosten jalat rasvataan liukkaiksi siltävaralta, että esteen ylitys ei suju odotetusti. Ennaltaehkäistään
(tai ainakin yritetään) vammoja.


Varma tapa tunnistaa skottilainen hevosharrastaja/omistaja/wannabetyyppi..
Näitä saapasmalleja oli useita ja käyttäjiä ihan yhtä monta.

lisätään ostoslistalle :D

Pakko sanoa, että täällä skoteissa rakastetaan koiria. Niiden kanssa pääsee minne vaan ja koirat osaavat pääsääntöisesti käyttäytyä tosi hyvin.
Tässä tapahtumassa koiria oli paljon, joka näköä ja kokoa.

Missä heppa - siellä russeli :)
sanoinko jo, että maisemat oli hienot??


Lopuksi vielä pari videota, ihan vaan koska voin. Toivottavasti saatte jotain selvää :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti